Κατάθλιψη

Depression

Τι ειναι η καταθλιψη;

Το να έχεις κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι στενοχωρημένος. Η κατάθλιψη είναι μια ιατρική κατάσταση, όχι απλώς ένδειξη αδυναμίας και η κατάθλιψη θεραπεύεται.

  • Συμπτώματα
  • Πότε να πάω στον ψυχίατρο
  • Θεραπεία

Αυτό που κυριαρχεί είναι η έντονη θλίψη η οποία διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από δύο εβδομάδες. Η θλίψη αυτή παρασέρνει μαζί της όλα τα κομμάτια του ψυχισμού και έτσι χάνεις το ενδιαφέρον για τις καθημερινές ασχολίες και εργασίες. Τα πράγματα που σε γέμιζαν δεν σε γεμίζουν πια. Η σκέψη φαίνεται να λιμνάζει και η μνήμη και η συγκέντρωση δεν φαίνεται να δουλεύει τόσο καλά. Οι κινήσεις μπορεί να γίνονται αργές και βαριές. Η όρεξη κόβεται και χάνεις κιλά. Υπάρχει αϋπνία. Η απαισιοδοξία κυριαρχεί και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ο θάνατος φαντάζει ως η μόνη λύση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις ή και απόπειρες αυτοκτονίας.

Πρέπει να έχω όλα τα συμπτώματα;

Όχι. Η κατάθλιψη έχει άπειρες αποχρώσεις. Από ελαφρές μορφές, που μπορεί όμως να ταλαιπωρούν κάποιον για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως πολύ σοβαρές. Σε κάποιες περιπτώσεις αντί για απώλεια της όρεξης και αϋπνία μπορεί να υπάρχουν τα αντίθετα, αύξηση της όρεξης και πολλές ώρες ύπνου (υπερυπνία).

Νομίζω ότι έχω κατάθλιψη αλλά θέλω να το παλέψω μόνος μου.

Είναι δικαίωμα το καθενός να προσπαθήσει να τα καταφέρει μόνος του, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του και ανατρέχοντας στην βοήθεια κοντινών ανθρώπων. Αυτό μπορεί να έχει επιτυχία, ιδίως για ελαφριές μορφές της κατάθλιψης.

Πότε πρέπει να πάω στον ψυχίατρο;

Στις πιο σοβαρές μορφές, όταν δηλαδή πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα υπάρχουν σε έντονο βαθμό ή ακόμα και λίγα ή ελαφρά συμπτώματα παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια του ειδικού, ο οποίος έχει τις γνώσεις για να βοηθήσει.

Αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια. Τι να περιμένω από τον γιατρό;

Ο ειδικός γιατρός, δηλαδή ο ψυχίατρος, θα ζητήσει πληροφορίες ώστε να πάρει το ιστορικό. Μετά και την παρουσίαση των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα σε ενημερώσει για το είδος και την σοβαρότητα της κατάθλιψης (όπως είπαμε υπάρχουν πολλές αποχρώσεις). Έπειτα θα προτείνει κάποια αγωγή, αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή ψυχοθεραπεία. Η τελική απόφαση για τη θεραπεία είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τον γιατρό και εξαρτάται από στοιχεία όπως η σοβαρότητα της κατάθλιψης, οι προτάσεις του γιατρού και οι επιθυμίες του ασθενούς.

Φάρμακα ή ψυχοθεραπεία; Τι να επιλέξω;

Στην επιλογή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η πρόταση του γιατρού. Δεν υπάρχει πάντως μία και μοναδική απάντηση. Όταν πρόκειται για ελαφράς μορφής καταθλίψεις η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Σε πιο σοβαρές καταθλίψεις η χορήγηση αντικαταθλιπτικών είναι αναγκαία. Ο συνδυασμός των δύο είναι συχνά η χρησή τομή. Σε γενικές γραμμές τα φάρμακα βοηθούν στην γρήγορη θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ η ψυχοθεραπεία σταθεροποιεί τα αποτελέσματα και προλαμβάνει τις υποτροπές.

Νιώθω κάπως καλύτερα. Πότε μπορώ να διακόψω την αγωγή;

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να έχουν σχετικά γρήγορα αποτελέσματα, σε λίγες εβδομάδες. Οι διεθνείς οδηγίες και η κλινική εμπειρία συνιστούν τη συνέχιση της αντικαταθλιπτικής αγωγής ωσότου υπάρξει πλήρης αποκατάσταση και για κάποιους μήνες επιπλέων, ώστε να σταθεροποιηθούν τα αποτελέσματα. Είναι χρυσός κανόνας να μην διακόπτουμε ή τροποποιούμε την αγωγή χωρίς την συμβουλή του γιατρού.