Αγχώδεις Διαταραχές

 

Τι είναι το άγχος;anxiety_3

Όλοι μας έχουμε βιώσει άγχος, αλλά πως θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε; Είναι μια διάχυτη, δυσάρεστη και ακαθόριστη αίσθηση ανησυχίας και φόβου, του οποίου η πηγή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη. Έχει περιγραφεί ως “φόβος χωρίς αντικείμενο”. Η ένταση το άγχους είναι δυσανάλογη προς την αιτία.

Η λέξη άγχος προέρχεται από το ρήμα “άγχω”, που σημαίνει σφίγγω πιεστικά στο λαιμό.

  • Σωματικά συμπτώματα
  • Έχω βιώσει άγχος. Είναι παθολογικό;
  • Τύποι

Το άγχος συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η εφίδρωση, η ζάλη, η ταχυκαρδία, το αίσθημα πνιγμού ή βάρους στο στήθος. Η βαρύτητά τους εξαρτάται από την ένταση του άγχους, αλλά και από ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συγκεκριμένο “ρεπερτόριο” συμπτωμάτων και να παρουιάζουν κάποια από αυτά και όχι κάποια άλλα.

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Δεν υπάρχει λοιπόν άνθρωπος που δεν το έχει βιώσει. Γίνεται λοιπόν παθολογικό όταν παρατείνεται χρονικά, όταν προκαλεί υποκειμενική ενόχληση και δυσφορία και όταν δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε κανονικά στις καθημερινές μας ασχολίες, δηλαδή στη δουλειά, στις σχέσεις μας με τους άλλους και με την οικογένειά μας, στην φροντίδα του εαυτού μας κ.λ.π.. Τότε το άγχος γίνεται πια “Αγχώδης Διαταραχή“.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι