Ειδική Φοβία

condition_yp_specific

Ισμήνη, η μαμά που φοβάται

Η Ισμήνη είναι 42 ετών. Φοβάται τα σκυλιά από τότε που ένα τη δάγκωσε, όταν ήταν μικρή. Θυμάται τον εαυτό της να αποφεύγει τα σκυλιά και ότι είναι σχετικό με αυτά, όπως φωτογραφίες σκυλιών, αλλά ακόμα και τις βόλτες στο πάρκο. Η Ισμήνη πιστεύει ότι τα σκυλιά είναι πολύ επικίνδυνα και όταν βρεθεί κοντά σε κάποιο, τότε αυτό θα την δαγκώσει και θα την τραυματίσει σοβαρά ή θα της μεταδώσει κάποια ασθένεια. Δυσκολεύεται ακόμη και να πάει τα παιδιά στο σχολείο γιατί σε κάποια σπίτια πάνω στον δρόμο υπάρχει σκύλος στη αυλή. Επίσης δεν πάει πια να πάρει ψωμί από τη γειτονιά γιατί ένας πελάτης του φούρνου δένει το σκυλί του στο δέντρο μπροστά στον φούρνο.

Ακόμα και στον ύπνο δεν καταφέρνει να γλιτώσει από τα σκυλιά, αφού έχει εφιάλτες με σκύλους και δυσκολεύεται να χορτάσει ύπνο. Κάποιες φορές ο φόβος της ήταν τόσο έντονος που πυροδότησε πραγματική προσβολή πανικού. Η Ισμήνη αντιλαμβάνεται ότι ο φόβος της είναι υπερβολικός, αλλά δεν καταφέρνει να ελέγξει το ακραίο αυτό συναίσθημα. Ο φόβος των σκυλιών έγινε σημαντικό πρόβλημα γι’ αυτήν και για την οικογένειά της, και την αποτρέπει από να κινείται με ελευθερία.

  • Ορισμός
  • Κατηγορίες
  • Θεραπεία
Με τον όρο αυτό εννοούμε έναν έντονο και επίμονο φόβο συγκεκριμένων αντικειμένων ή καταστάσεων. Κάποιος που υποφέρει από φοβία παρουσιάζει τον υπερβολικό αυτόν φόβο όχι μόνο όταν βρίσκεται μπροστά στην κατάσταση ή στο αντικείμενο, αλλά όταν αναμένει να το συναντήσει.

Οι κατηγορίες της φοβίας είναι οι εξής:

  • Φοβία των ζώων, όπως σκυλιά, φίδια, αράχνες.
  • Φοβία όψεων του φυσικού περιβάλλοντος, όπως καταιγίδες, ύψος (υψοφοβία), νερό (θάλασσα)
  • Φοβία του τύπου αίμα, ένεση, τραύμα
  • Φοβία κατάστασης, όπως το να βρίσκεσαι μέσα σε λεωφορείο, σε τούνελ, σε ασανσέρ

Κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση της ειδικής φοβίας παίζει η ψυχοθεραπεία. Μέσω της ψυχοθεραπείας χτίζεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης , αισιοδοξίας και συμπαράστασης, ώστε να αντιμετωπιστεί βαθμιαία το αντικείμενο της φοβίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χορηγηθούν και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία είναι τα κατάλληλα για την αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών.