Κοινωνική Φοβία

socialanxiety01

Βασίλης, ο ντροπαλός πωλητής

Ο Βασίλης είναι 44 ετών, εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και ζει με τη σύζυγό του και τα 2 του παιδιά. Γενικά νιώθει πολύ άβολα όταν συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους και ανησυχεί ότι θα τον παρεξηγήσουν ή θα κάνει άσχημη εντύπωση. Φοβάται ότι πάνω στην κουβέντα θα πει κάτι χαζό και θα εκτεθεί ή ότι θα πει, άθελά του, κάτι που θα προσβάλλει τους άλλους. Έτσι αποφεύγει τις κουβέντες που ίσως χρειαστεί να πει τη γνώμη του και προτιμάει να μένει εκτός κουβέντας ή απλά να κάθεται στην άκρη και μόνο ν’ ακούει.

Θυμάται ότι ήταν πολύ ντροπαλός και μοναχικός από παιδί και ότι πάντα δυσκολεύονταν να κάνει φιλίες. Επίσης σαν φοιτητής έχανε πολλές εξεταστικές, παρόλο που ήταν προετοιμασμένος, γιατί φοβόταν να παρουσιαστεί μπροστά στον καθηγητή. Αργότερα θυμάται ότι έμενε για μεγάλα διαστήματα άνεργος γιατί φοβόταν να πάει σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Τον τελευταίο καιρό ο εργοδότης του τον τοποθέτησε σε θέση πωλητή και ο Βασίλης, φοβούμενος ότι θα κάνει άσχημη εντύπωση και θα τον χλευάσουν, σκέφτεται να παραιτηθεί.  Άρχισε να πίνει αλκοόλ για να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους του, αλλά φοβάται ότι άρχισε να εθίζεται και ότι θα έχει προβλήματα με τον εργοδότη και τη σύζυγό του αν το μάθουν.

  • Ορισμός
  • Αντιμετώπιση

Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονο και επίμονο φόβο ταπείνωσης ή αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις ή σε καταστάσεις που το άτομο πρέπει να επιτελέσει κάτι μπροστά σε κόσμο. Αφορά στο 7 – 13% του γενικού πληθυσμού.

Το άτομο νιώθει ότι είναι εκτεθειμένο στην παρατήρηση, την κριτική ή τον εξονυχιστικό έλεγχο των άλλων, ιδιαίτερα αν είναι άγνωστοι.

Φοβάται ότι θα δουν ότι έχει άγχος, ότι τρέμει η φωνή του ή τα χείλη του, ή ότι ίσως λιποθυμήσει ή κοκκινίσει και τον χαρακτηρίσουν τρελό, χαζό ή αδύναμο.

Σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να παρουσιάσει ταχυκαρδία, ιδρώτα, μυϊκή τάση, ναυτία, διάρροια, ή κρίση πανικού.

Παρουσιάζει άγχος όταν περιμένει να βρεθεί σε μια τέτοια κοινωνική κατάσταση. Το άγχος αυτό λέγεται άγχος αναμονής.

Δύο είναι οι θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας

Η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία κατέχει πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία της κοινωνικής φοβίας. Η υποστηρικτική και η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία βοηθούν στον να εγκατασταθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φοβίας.

Η φαρμακοθεραπεία

Τα φάρμακα κάποιες φορές είναι αναγκαία στην αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας, πάντοτε σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.